André

Het verhaal van André

André

“Ik weet hoe moeilijk het is om op straat te leven.”

André kent Bie Zefke al vanaf het eerste begin en kwam hier uiteindelijk weer bij uit toen hijzelf aan de drugs raakte, op straat belandde, zijn WAO-uitkering kwijtraakte en in de schulden zat. Na een lange weg te hebben afgelegd, is hij er nu vrijwilliger. “Bie Zefke is echt iets goeds. Ik ben hier altijd met respect behandeld. Daarom heb ik aangeboden vrijwilliger te worden. Ik wil graag iets terug doen.’

André werd geboren in een moeilijke thuissituatie. Hij zat al in een internaat toen hij nog maar twee maanden was. Daar heeft hij tot zijn achtste gezeten. Wel had hij contact met zijn moeder, maar hij was bang voor haar. Het zat hem zeker niet mee. “Er was een vrouw die mij als kind wilde adopteren, maar mijn ouders weigerden dat.” Op zijn twaalfde kwam hij opnieuw in een internaat terecht. Daar kreeg hij te maken met misbruik en is toen weggelopen. Hij belandde in een internaat in Zutphen. Er werden ook reizen vanuit daar georganiseerd. “Dat vond ik mooi, we gingen onder andere naar Spanje en naar Engeland – waar ik koeien heb vastgehouden. Daar is mijn passie voor reizen ontstaan.”

Ik ‘wilde’ een strafblad

Op zijn 15e was er een vrouw die hem wilde adopteren. Hij is uiteindelijk bij haar gaan wonen tot zijn 18e. “Door alles wat ik heb meegemaakt ben ik toen tegen de wereld aan gaan schoppen. Ik wilde gewoon een strafblad, want dat had iedereen in het internaat.” Daarna begon zijn zwerftocht die hem voor langere tijd naar Thailand bracht. “Als ik reis dan ben ik op mijn best. In de zomer was ik hier, in de winter op reis. Ik heb muziek gemaakt, veel mensen leren kennen, reclame gemaakt voor kledingzaken en zelfs in een film meegespeeld.” Toen André uiteindelijk terugkwam naar Nederland, bleek hij een grote schuld te hebben en raakte hij zijn WAO-uitkering kwijt. Hij leefde op straat, sliep in het park en raakte aan de drugs.

 

Nieuw begin

Het lukte hem om af te kicken. Hij heeft een woning nu, maar schuldenvrij is hij nog niet. “Ik heb een regeling met de kredietbank om mijn schulden af te lossen. Als dat is gelukt, ga ik mijn woning opknappen. Ik ben nu aan het sparen om verf te kunnen kopen.” Omdat ik nu een uitkering heb, kan ik niet meer de reizen maken die ik zou willen. Ik mag maar 30 dagen per jaar naar het buitenland. Pas als ik met pensioen ben, kan ik weer meer reizen, maar dat duurt nog even.”

 

Anderen helpen

Ondanks alles wat hem in zijn leven is overkomen, wil André anderen helpen. Boodschappen doen voor oude mensen is daar één voorbeeld van. Hij heeft zelfs een keer een kind uit het zwembad gered. Ook in het buitenland is hij altijd mensen tot hulp geweest. Nu is hij vrijwilliger bij Bie Zefke. “Hier komen niet alleen maar mensen die drugs gebruiken, maar ook mensen die eenzaam zijn en eigenlijk nergens heen kunnen. De maatschappij is echt heel hard. Het kan iedereen overkomen.” Daarom wil André graag een inloopochtend organiseren voor iedereen die kennis wilt maken met de goede opvang die Bie Zefke biedt. “Kom gerust naar binnen, iedereen is hier van harte welkom!”