André

Het verhaal van André

André

‘Ik weet hoe moeilijk het is om op straat te leven’

André kent bieZefke al vanaf het eerste begin. De eerste coördinator was zijn bewindvoerder. ‘Ik betaalde hem om mijn financiën te regelen toen ik in het buitenland zat.’ Dat ging uiteindelijk mis. Bij terugkomst bleek er een grote schuld te zijn. Het kostte hem zijn WAO-uitkering, hij raakte aan de drugs en belandde op straat. Zo kwam hij toch weer bij bieZefke uit, met inmiddels een andere coördinator. Na een lange tocht is hij er nu vrijwilliger. ‘bieZefke is echt iets goeds. Ik ben hier altijd met respect behandeld. Daarom heb ik aangeboden vrijwilliger te worden. Ik wil graag iets terug doen.’

André werd geboren in een moeilijke thuissituatie. Met twee maanden zat hij al in een internaat, waar hij tot zijn achtste heeft gezeten. Hij had wel contact met zijn moeder, maar hij was bang voor haar. Het zat hem ook zeker niet mee. ‘Er was een vrouw die mij als kind wilde adopteren, maar mijn ouders weigerden dat.’ Op zijn twaalfde kwam hij opnieuw in een internaat terecht. Daar kreeg hij te maken met misbruik en liep hij weg. Hij belandde in een internaat in Zutphen. Vanuit dat internaat werden ook reizen georganiseerd. ‘Dat vond ik mooi, we gingen o.a. naar Spanje en naar Engeland, waar ik koeien heb vastgehouden. Daar is mijn passie voor reizen ontstaan.’

Ik ‘wilde’ een strafblad
Op zijn 15e was er een vrouw die hem wilde adopteren en uiteindelijk ging hij bij haar wonen tot zijn 18e. ‘Door alles wat ik heb meegemaakt ben ik toen tegen de wereld aan gaan schoppen. Ik wilde gewoon een strafblad, want dat had iedereen in het internaat.’ Daarna begon zijn zwerftocht die hem o.a. lange tijd in Thailand bracht. ‘Als ik reis dan ben ik op mijn best. In de zomer was ik hier, in de winter op reis. ‘Ik heb muziek gemaakt, veel mensen leren kennen, reclame gemaakt voor kledingzaken en zelfs in een film meegespeeld.’ Toen André uiteindelijk terugkwam naar Nederland, bleek hij een grote schuld te hebben en was hij zijn WAO-uitkering kwijt. Hij leefde op straat, sliep in het park en raakte aan de drugs.

Nieuw begin
Uiteindelijk is het hem gelukt om af te kicken. Hij heeft nu een woning, maar is nog steeds niet schuldenvrij. ‘Ik heb een regeling met de kredietbank om mijn schulden af te lossen. Als dat is gelukt, ga ik mijn woning opknappen. Ik ben nu aan het sparen om verf te kunnen kopen.’ Omdat ik nu een uitkering heb, kan ik niet meer de reizen maken die ik zou willen. Ik mag maar 30 dagen per jaar naar het buitenland. Pas als ik met pensioen ben, kan ik weer meer reizen, maar dat duurt nog even…’

Anderen helpen
Ondanks alles wat hem in zijn leven is overkomen, wil André altijd anderen helpen. Boodschappen doen voor oude mensen is daar een voorbeeld van en hij heeft zelfs een keer een kind gered in het zwembad. Ook in het buitenland heeft hij altijd mensen geholpen. Nu is hij vrijwilliger bij bieZefke. ‘Hier komen niet alleen maar mensen die drugs gebruiken, maar ook mensen die eenzaam zijn en geen eigenlijk nergens heen kunnen. De maatschappij is echt heel hard dus iedereen kan dit overkomen.’ Daarom wil André graag een inloopochtend organiseren voor iedereen die wil kennismaken met de goede opvang die bieZefke biedt.

‘Kom gerust naar binnen, iedereen is hier van harte welkom!’