Hatem

Het verhaal van Hatem

Hatem

‘Wees dankbaar als je een huis hebt en een moeder die voor je zorgt’

Hatem is 53 jaar, een vriendelijke bescheiden man. Tot zijn 21ste woonde hij in Kosovo, waar hij gelukkig was met zijn ouders, zijn drie zussen en twee broers. Maar toen brak daar een oorlog uit en moest hij vluchten, samen met zijn zussen en broers. Op zoek naar hulp, bescherming en veiligheid kwamen ze terecht in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken. Zijn broers en zussen hebben werk, zijn getrouwd en hebben kinderen. Dat is Hatem niet gelukt. ‘Ik kwam in Nederland terecht, werkte wel, maar niet officieel, meestal bij mensen thuis.’ Met een visum werkte hij ook vijf jaar in Duitsland. Maar zijn visum verliep en de coronacrisis brak uit. Hatem verloor zijn werk en zijn woonplek. Hij moest terug naar Nederland. Nu heeft hij niks, geen geld, geen werk en ook geen dak boven zijn hoofd, maar bij bieZefke is hij welkom.

Hatem is heel dankbaar dat hij bij bieZefke terecht kan. ‘Het is hier goed. De vrijwilligers zijn aardig voor mij, het is hier lekker warm, het eten is goed en er is lekkere koffie.’ Maar bieZefke gaat om twee uur dicht en dan moet hij zich op straat zien te redden. Daarom wordt er nu gekeken hoe Hatem kan worden geholpen. Mogelijk kan hij toch terug naar zijn geboorteland, hoewel hijzelf toch nog steeds bang is dat het daar niet veilig is. In de tussentijd zijn we vanuit bieZefke op zoek naar onderdak voor hem. ‘Mensen zouden echt dankbaar moeten zijn als ze een thuis hebben, bij hun familie kunnen zijn, te eten hebben en een moeder die voor ze zorgt. Pasgeleden kon ik bij bieZefke bellen met mijn moeder. Ze wilde alles van mij weten, daar ben ik heel dankbaar voor.’

Rommel opruimen
Hatem is altijd beleefd, gebruikt geen drugs en is ook een gelovig man. Hij is ervan overtuigd dat God, ondanks alles, toch voor hem zorgt. Hij wil ook heel graag werken. Dan heeft hij wat te doen en kan hij mogelijk ook wat geld verdienen. Het maakt niet uit wat voor werk, hij wil eigenlijk alles doen. ‘Ik zou wel in het park willen werken en daar meehelpen om de rommel op te ruimen. Dat doe ik nu eigenlijk al, als ik ergens rommel zie liggen, dan ruim ik die op. Daar ben ik goed in!’ Hatem zou heel graag de kans willen krijgen om dat ook te laten zien.

Pech
Hatem heeft bijna niks, hij had wel een fiets, maar die is onlangs gestolen, toen hij bezig was rommel op te ruimen. Inmiddels heeft hij weer een andere fiets, maar die heeft nu een lekke band. Toch zit hij niet bij de pakken neer. Hij is ondanks alles goedlachs en dankbaar voor alles wat de vrijwilligers van bieZefke voor hem doen. Op de vraag wat hij graag als kerstcadeau zou willen hebben, moet hij lachen. ‘Een cadeau zou ik heel leuk vinden, maakt niet uit wat het is.’ Hij is eenvoudigweg overal blij mee.