Hatem

Het verhaal van Hatem

Hatem

“Wees dankbaar als je een huis hebt en een moeder die voor je zorgt.”

Hatem is 53 jaar, een vriendelijke bescheiden man. Tot zijn 21ste woonde hij in Kosovo, waar hij gelukkig was met zijn ouders, zijn drie zussen en twee broers. Toen een oorlog uitbrak, vluchtte hij samen met zijn zussen en broers. Op zoek naar hulp, bescherming en veiligheid kwamen ze terecht in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken. Zijn broers en zussen hebben werk, zijn getrouwd en hebben kinderen. Dat is Hatem helaas niet gegeven. “Ik kwam in Nederland terecht, werkte wel, maar niet officieel, meestal bij mensen thuis.” Hij werkte met een visum vijf jaar in Duitsland, maar deze verliep en de Coronacrisis brak uit. Hatem verloor zijn werk en zijn woonplek. Hij moest terug naar Nederland. Nu heeft hij niks, geen geld, geen werk en ook geen dak boven zijn hoofd, maar bij Bie Zefke is hij welkom.

Hatem is heel dankbaar dat hij bij Bie Zefke terecht kan. “Het is hier goed. De vrijwilligers zijn aardig voor mij, het is hier lekker warm, het eten is goed en er is lekkere koffie.” Om twee uur gaat Bie Zefke dicht en dan moet hij zich op straat zien te redden. Er wordt daarom nu gekeken hoe Hatem kan worden geholpen. Mogelijk kan hij toch terugkeren naar zijn geboorteland, hoewel hijzelf nog steeds bang is dat het daar niet veilig is. Tot die tijd wordt er bij Bie Zefke gekeken naar onderdak voor hem. “Mensen zouden dankbaar mogen zijn wanneer ze een thuis hebben, samen zijn met familie, te eten hebben en een moeder die voor ze zorgt. Pasgeleden kon ik bij Bie Zefke bellen met mijn moeder. Ze wilde alles van mij weten. Dat was heel waardevol voor mij.”

Rommel opruimen

Hatem is altijd beleefd en een gelovig man. Hij is ervan overtuigd dat God, ondanks alles, toch voor hem zorgt. Hij zou graag willen werken. Dan heeft hij iets om handen en kan hij mogelijk ook wat geld verdienen. Voorkeuren voor werk heeft hij niet. Hij staat voor alles open. “Ik zou wel in het park willen werken en daar meehelpen om de rommel op te ruimen. Dat doe ik nu eigenlijk al. Als ik ergens rommel zie liggen, dan ruim ik dat op. Daar ben ik goed in!” Hatem zou heel graag de kans willen krijgen om dat ook te laten zien.

 

Pech

Hatem heeft bijna niks. Hij had een fiets, maar die is onlangs gestolen toen hij bezig was rommel op te ruimen. Hij zit niet bij de pakken neer. Hij heeft inmiddels weer een andere fiets, al heeft deze momenteel een lekke band. Desondanks is hij altijd goedlachs en dankbaar voor alles wat de vrijwilligers van Bie Zefke voor hem doen. Hij moest lachen om de vraag wat hij graag als kerstcadeau zou willen hebben. “Een cadeau zou ik heel leuk vinden, maakt niet uit wat het is.” Hij is eenvoudigweg overal blij mee.