Henk

Het verhaal van Henk

Henk

‘Overal moet je wat, behalve bij bieZefke, dat is heel bijzonder’

Henk Wetzels is geen onbekende in het Sittardse. Veel mensen kennen hem van het Optoch Kommitee en vanuit het kerkelijk gebeuren. Vanuit de kerk raakte hij betrokken bij bieZefke. ‘Toenmalig Deken van Rens nodigde me uit om eens even mee te gaan naar bieZefke. Dat was helemaal in het begin aan de Deken Tijssenstraat.’ Henk was niet direct enthousiast, vroeg zich af of hij daar wel gevoel voor had. ‘Maar er moest toch iemand bij vanuit de katholieke kerk en in 2010 werd ik over de streep getrokken. Tegelijk met Carla Janssen die ik tegenkwam bij de Lions.’ Henk werd penningmeester, een rol die gezien zijn achtergrond als bankier op zijn lijf geschreven is. Carla Janssen werd voorzitter, én ingelijfd bij het Optoch Kommitee!

Financieel maakte bieZefke een stevige ontwikkeling door. ‘In het begin stelde het financieel niet zoveel voor,’ weet Henk. ‘Aan de Deken Tijssenstraat hoefden we geen huur te betalen. Dat veranderde toen we een ruimte kregen bij Moveoo aan de Engelenkampstraat.’ Inmiddels heeft bieZefke een stevige begroting, maar ook een professionele rol als het gaat om de opvang van dak- en thuislozen. ‘Dat brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. We moeten nu aan allerlei eisen voldoen en daar schrikken veel mensen voor terug.’ En dus is Henk nog steeds bestuurslid. ‘Je moet je realiseren dat onze gasten echt afhankelijk zijn van bieZefke, opgeven is geen optie.’

Omzien naar elkaar
Henk is een gelovig man. Hij vindt dat je de talenten die je hebt gekregen moet benutten en ook moet inzetteen voor je medemens. bieZefke heeft hem ook veel gebracht. ‘Iets doen voor een ander dat levert je ook wat op. De contacten met de vrijwilligers en ook met de gasten, hoewel ik daar wel aan heb moeten wennen. Zeker in het begin was er de nodige criminaliteit rondom bieZefke. De middenstand stoorde zich daaraan. Nu is er duidelijk meer acceptatie en zeker ook warme aandacht en belangstelling vanuit het Sittardse. Ook bij de gemeente hebben we inmiddels een goede reputatie opgebouwd.’ Daar komt bij dat bieZefke echt een bijzondere plek is in de hedendaagse maatschappij. ‘Overal moet je wat, behalve bij bieZefke, daar ben je gewoon goed zoals je bent. Dat is heel bijzonder!’

Huisvesting
Inmiddels zit bieZefke alweer een aantal jaren in het oude Da Capo college aan de President Kennedysingel. Maar dat is tijdelijke plek want op deze plak zijn appartementen voorzien.

Een andere huisvesting vinden, is niet zo eenvoudig, maar Henk heeft er vertrouwen in dat dat goed komt. ‘De acceptatie voor bieZefke is gegroeid. Veel mensen begrijpen nu wel dat er voor onze gasten ook een plek moet zijn. Onze gasten hebben vaak veel voor hun kiezen gekregen en worden bovendien steeds jonger. De wereld is ingewikkeld en bij bieZefke hoef je niks, ben je goed zoals je bent en zijn mensen bereid je bij de hand te nemen. Dat zie ik ook bij onze vrijwilligers. Ook voor hen is bieZefke van grote betekenis. Ze kunnen er hun ei kwijt en dat geeft heel veel voldoening. En dat geldt ook voor mij!’