Paolo

Het verhaal van Paolo

Paolo

‘bieZefke is een fijne plek om de dag door te komen’

Paolo is 66 jaar, over een half jaar gaat hij met pensioen. ‘Dan ga ik terug naar Italië, naar Bari waar ik vandaan kom. Terug naar mijn ouders, ze zijn allebei 97 jaar. En naar mijn nieuwe vriendin!’ Hij kijkt er naar uit, na een bewogen leven verlangt hij nu naar rust en warmte.

Hij is al vanaf zijn 17e in Nederland, heeft hier hard gewerkt maar ook veel pech gehad. bieZefke is zijn plek om de dag door te komen. Hij komt er al vanaf het begin. ‘Een praatje maken met mensen, boterhammen eten, het zou wel langer open mogen zijn. Dan konden we ook eens tv kijken of een spelletje doen.’

Paolo is geboren in Italië in Bari. Hij komt uit een gezin van zes kinderen. Ze waren niet rijk en er moest hard gewerkt geworden. ‘We waren ’s morgens al vroeg aan het werk op het land. Daarna naar school, dan eten en siësta en dan weer werken op het land.’ Toen hij 17 jaar was, ontstonden er problemen met de maffia, zijn broer werd doodgeschoten en Paolo moest vluchten naar Nederland. Hij kwam in Heerlen terecht, waar veel familie van hem woonde. Zijn Italiaanse waarden zijn nog steeds belangrijk. ‘Familie beschermen, niet liegen, niet stelen en er zijn er nog twee, maar die mag ik niet vertellen, die zijn  geheim!’

Hard werken
Toen hij in Nederland kwam, heeft hij eerst vakantie gevierd, maar hij ging al snel aan het werk bij een Italiaanse firma als monteur. Hij werkte ook bij DSM aan de NAK 4 en in 1976 bouwde hij mee aan de fabriek van NedCar. In de liefde had hij minder geluk. Hij kreeg wel een vriendin, ze raakte zwanger, maar de familie wilde niks met hem te maken hebben. Het liep uit op een abortus en dat gebeurde daarna nog twee keer. ‘Ze wilden niks met mij te maken hebben, alleen omdat ik een Italiaan ben. Maar ik ben eerlijk, ik heb ook nooit vastgezeten.”

Pech
Paolo woont nu in een klein appartement in Overhoven, maar hij heeft ook op straat geleefd. Hij woonde ook 15 jaar samen, maar had dat niet opgegeven bij de woningvereniging, Daardoor kwam hij onder bewind terecht. Maar zijn bewindvoerder ging failliet en Paolo bleef zitten met een schuld van €3.500,-. ‘Ik heb aangifte gedaan tegen die bewindvoerder, maar de rechter zei dat ik die bewindvoering via de rechter had moeten regelen. Dat wist ik niet.’ Hij staat nu nog drie maanden onder bewind, gelukkig wel bij een goede bewindvoerder. Na zes jaar is hij dan schuldenvrij.

bieZefke
Sinds Paolo bij bieZefke komt, heeft hij geen vrienden meer. ‘Ze kijken mij erop aan dat ik hier kom. Maar ja, als je van 30 euro per week moet leven, dan ben je heel blij dat je hier terecht kunt. Daar mag wel wat meer begrip voor zijn. Wij zijn ook gewoon mensen. Ik maak nooit ruzie, ik heb hier nog nooit een sanctie gehad.’ Dat klopt helemaal, Paolo is een graag geziene gast. Hij voelt zich thuis bij bieZefke en is er tevreden. Ondanks alle fysieke problemen die hij door zijn harde werken heeft gekregen. In de warmte en samen met zijn familie en zijn vriendin zal het hem straks in Italië vast beter vergaan. Het is hem van harte gegund!