Fedde

Het verhaal van Fedde

Fedde

“Werken bij Bie Zefke helpt je om beter in het leven te staan.”

Na een stevige levenswandel heeft Fedde ondertussen zijn draai in en met het leven goed gevonden. “Zeker nu mijn zoon bij me woont”, vertelt hij. “Het gaat goed samen.” Fedde is al zo’n vijf jaar vrijwilliger bij Bie Zefke. Hij wil graag iets betekenen voor de medemens, maar vindt dat ook een vorm van egoïsme. Je wordt er namelijk zelf ook beter van. “Werken bij Bie Zefke helpt je om beter in het leven te staan en om niet te snel te oordelen over iemand.” Het is niet moeilijk om er de tijd om te krijgen, zeker niet als er gekookt wordt op maandag, woensdag en vrijdag. “We werken hier goed met elkaar samen en ook dat is de moeite waard!”

Na zijn schooltijd, begin jaren tachtig, was er weinig werk. “In die tijd heb ik veel gesport en veel trainingen gegeven, ook aan de jeugd. Dat vond ik belangrijk, maar in die tijd ben ik ook veel op stap geweest en heb ik ook wel het beest uitgehangen.” Dat liep uiteindelijk uit de hand. Naast alcoholgebruik kwamen er ook drugs aan te pas. “Dat was niet heel heftig hoor, maar toch genoeg om me nu in de leefwereld van de mensen bij Bie Zefke te kunnen verplaatsen.”

Ommekeer

De ommekeer kwam toen Fedde in contact kwam met een meditatiegroepje. “Daar heb ik echt veel aan gehad waardoor mijn kijk op het leven echt is veranderd.” Hij realiseerde zich dat je anderen niet de schuld kunt geven van je misère, maar dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven. “Ik heb moeten leren om dat in te zien. Een goed leven is niet vanzelfsprekend. Daar moet je echt je best voor doen.” Voor de gasten van Bie Zefke valt dat niet mee. Ze zijn erg divers. “Met sommigen kan ik echt lezen en schrijven en anderen… tja, daar lukt dat niet zo goed mee, zal ik maar zeggen. Soms zie je ze ook echt afglijden of blijven ze zomaar ineens weg. Dan vraag ik me toch af hoe het met ze gaat.”

 

Niet wereldschokkend

Sommigen gasten krijgen hun leven wel weer redelijk op orde met hulp van een goede bewindvoerder, maar wanneer er drugs in het spel zijn, dan is Bie Zefke geen goede omgeving. “Een aantal gasten zijn dan echt kwetsbaar. Belangrijk om dan in gesprek te gaan en mensen een beetje een goede dag te bezorgen.” Sinds de gemeente heeft gezorgd voor een goede verwarming is het nu ook lekker warm bij Bie Zefke. “Heel belangrijk en dat geldt overigens ook voor de koffie. Onvoorstelbaar hoeveel koffie er doorheen gaat. Soms wel tien liter per dag. Ach, weet je wat het is, wat we hier doen is niet wereldschokkend. We doen gewoon ons best en over het algemeen is dat ook genoeg.”