Iraj

Het verhaal van Iraj Karimy

Iraj

“ Mijn hond Maurice is het allerbelangrijkste voor mij!”

Bij Bie Zefke kent iedereen Iraj als de man met de hond. Het is ook niet ‘zomaar’ een hond. Het is Maurice, een prachtige Akita van zes jaar oud. “Maurice zorgt ervoor dat ik elke dag buiten kom. Zonder hem zou ik de hele dag binnenzitten.” Iraj kreeg Maurice van vrienden toen hij drie jaar oud was. Zij kregen een baby en dat gaf veel spanning voor zowel de jonge ouders als voor Maurice. Iraj nam hem mee en trainde hem. “Bij mij is hij veranderd. Hij is nu rustig en kalm.” Net als Iraj, is ook Maurice van harte welkom bij Bie Zefke!

 

Iraj komt oorspronkelijk uit Iran, is 60 jaar oud, al staat in zijn paspoort 55 jaar. In 1994 kwam hij om politieke redenen vanuit Iran naar Nederland. Hij komt uit een gezin met drie kinderen. “Alleen mijn zus leeft nog. Zij woont met haar kinderen nog in Iran. Via Whatsapp heb ik contact met haar. Mijn moeder is verongelukt toen ik 13 jaar oud was. Ook mijn vader en mijn broer zijn inmiddels overleden.” Iraj praat niet graag over Iran. Daar wordt hij te emotioneel van. Hij woont in Sittard en heeft daar al tien jaar een appartement. Vanwege een schuld stond hij een aantal jaren onder bewind, maar die schuld is nu afbetaald. Hij heeft een opleiding in metaalgietwerk en heeft eigenlijk niemand nodig, alleen Maurice…

Moeten we dit wel benoemen? Aangezien de gemeente dit ook leest.

De baas in huis

“Maurice is de baas in huis”, bekent Iraj. “Hij slaapt in de woonkamer. Ik slaap dan in de badkamer.” Iraj rookt graag een sigaretje, maar nooit in het bijzijn van Maurice. Hij trekt met zijn mooie Akita beslist de aandacht. Mensen op straat willen hem vaak geld geven of hem helpen. “Dat neem ik nooit aan, ik heb het niet nodig. Ik kan goed voor mezelf en voor Maurice zorgen.” Hoewel we Iraj en Maurice regelmatig zien bij Bie Zefke, vindt hij het er vaak rumoerig. “Dat vind ik niet fijn en Maurice ook niet.” Het klopt dat het bij Bie Zefke soms onrustig is, maar gelukkig niet altijd en dan zien we Iraj en Maurice graag komen!