Marjo

Het verhaal van Marjo

Marjo

“ Marjo en Bie Zefke horen echt bij elkaar.”

Marjo was op zoek naar haar broer en wist dat hij bij Bie Zefke kon zijn. Daar liep ze zuster Mechtilda tegen het lijf. “Ze was stevig aan het mopperen tegen mijn broer! Nee, bij deze zuster hoefde hij de kachel niet aan te maken. Ze had er stevig de wind onder!” Marjo en haar moeder hebben heel wat te stellen gehad met haar broer. “Mam en ik hebben alle bajesen gezien van Maastricht tot Vught.” Inmiddels heeft ze bijna geen contact meer met hem, maar… hij heeft er in ieder geval wel aan bijgedragen dat Marjo al dertien jaar vrijwilliger is bij Bie Zefke!

Marjo is bij Bie Zefke het vaste gezicht op maandag en vrijdag. De gasten noemen haar ‘De mam van de straat’. Dat vindt ze wel mooi. “Maar”, zegt ze stellig, “ik neem ze niet mee naar huis!” Ze deelt de boterhammen uit en heeft voor iedereen een vriendelijk woord. Bie Zefke is belangrijk voor Marjo. Ze trok een groot deel van haar leven samen op met haar moeder. Haar foto staat dan ook prominent in de woonkamer. “Helaas is ze ruim twee jaar geleden overleden. We waren altijd samen, gingen samen ook regelmatig op stap. Ik mis haar enorm, vooral rondom de feestdagen. Daarom zorg ik dat ik dan bij ‘mijn kinderen’ ben.” Voor Marjo zijn dat de gasten van Bie Zefke!

Respect

Marjo heeft respect voor de gasten en ze vertelt ook graag over hen, bijvoorbeeld over Harrie: “Daar heb ik vaak lol mee. Hij heeft bovendien een hart van goud. Hij helpt me bij het aan straat zetten van de container op maandag.” Ze is begaan met hen. Zo vertelt ze dat Wiel en Monika een woning hebben; dat Servi nu samen is met Tonnie en dat het goed met hem gaat. “Bij Bie Zefke zie je mensen komen, weer gaan en vaak dan ook weer terugkomen. Dat maakt niets uit. Ze blijven welkom hier, al ik hoop toch dat ze een goede plek voor zichzelf vinden. Het is ook wel spannend als gasten ineens niet meer komen. Dan zijn we bang dat er iets is gebeurd. We willen toch graag weten of het wel goed met ze gaat.”

 

Bezoek van de bisschop

Het hoogtepunt bij Bie Zefke was voor Marjo het bezoek van de, helaas inmiddels overleden, bisschop Harrie Smeets in 2019. “Toen zaten we nog aan de Engelenkampstraat en hadden we een loketje van waaruit de gasten hun bordje eten kregen aangereikt, maar de bisschop heb ik netjes zijn bordje eten aan tafel gebracht. Dat vond ik een heel bijzonder moment.” Marjo wilt graag van betekenis zijn voor de gasten en zo is Bie Zefke ook waardevol voor Marjo. “Ik wil graag mensen ontmoeten en wat voor ze doen. Het is belangrijk voor me om onder de mensen te komen, zeker sinds het overlijden van mijn moeder. Naast vrijwilliger bij Bie Zefke ben ik ook gastvrouw bij de bloedbank. Daar ben ik ook heel graag, maar mijn hart ligt toch bij Bie Zefke.”

Zo is het dan ook: Marjo en Bie Zefke horen echt bij elkaar!