Rotny

Het verhaal van Rotny

Rotny

“ In Nederland voelde ik me uitgebuit, maar bij Bie Zefke werd er voor mij gezorgd.”

Bij Bie Zefke zien we steeds vaker mensen die vol goede moed als arbeidsmigrant naar Nederland komen om een goede boterham te verdienen, vaak voor het thuisfront. Soms komen ze er helaas bedrogen uit. Zo ook Rotny. Hij werkte hard, maar kreeg geen cent betaald. Toen hij erop stond zijn salaris te ontvangen, werd hij ontslagen. Hij kwam op straat terecht en bij Bie Zefke. Onlangs ging hij terug naar Curaçao. “Hier krijg ik wel geld voor het werk dat ik doe en zo hoort het ook.”

De verwachtingen die Rotny had, waren anders dan de realiteit die hij ervaarde. “Het is hier mooi en netjes. Ik was eerst ook blij dat ik naar Nederland was gegaan, maar ik kwam erachter dat Nederland ook een minder goede kant heeft. Ik werd hier slachtoffer van een uitbuiter.” Vol goede moed kwam Rotny vanuit Curaçao naar Nederland. Werk vinden bleek geen probleem. Veel bedrijven zijn immers op zoek naar mensen. Helaas zijn er ook bedrijven die deze mensen nauwelijks willen betalen. Bij zo’n bedrijf kwam Rotny terecht. “Ik moest heel hard werken, kreeg wel onderdak en eten, maar geen salaris. Dat zou ik na drie maanden krijgen. Omdat je helemaal afhankelijk bent, heb je geen keuze en werk je dapper door. Je verwacht dat je uiteindelijk je geld wel krijgt.’

Op straat

Dat pakte anders uit. Na drie maanden had Rotny nog steeds geen salaris ontvangen. “Op een gegeven moment is het genoeg geweest en wil je gewoon betaald krijgen. Ik wilde daarom pas weer werken als ik salaris kreeg voor het werk dat ik al drie maanden lang had gedaan.” Dat klinkt heel redelijk, maar de werkgever van Rotny dacht daar anders over. “Hij zette me gewoon op straat en ik was direct alles kwijt. Geen dak meer boven mijn hoofd, geen eten, geen geld, ook niet voor de drie maanden die ik al had gewerkt. Mijn werkgever had echt overal controle over. Alles wat ik had was uiteindelijk van hem. Ik was gewoon zijn slaaf. Dat had ik nooit verwacht in Nederland.”

 

Bie Zefke

Rotny vond desondanks voor een deel van de dag onderdak, en ook eten, bij Bie Zefke. “Dat is dan weer het goede van Nederland. Dat je dan toch nog ergens terecht kunt, dat er mensen zijn die voor je willen zorgen. Voor mij was het ook duidelijk dat ik maar twee keuzes had. Óf in Nederland op straat leven, óf teruggaan naar Curaçao.” De keuze was snel gemaakt. Rotny ging terug naar Curaçao. “Ik ben echt heel blij dat ik terug ben gegaan. Ik werk hier nu bij een goed bedrijf, krijg er ook netjes voor betaald en het is hier ook nog eens mooi weer. De mensen van Bie Zefke ben ik dankbaar. Zij hebben heel goed voor mij gezorgd en mij gelukkig ook een mooie kant van Nederland laten zien!”